Perheterapiassa koko perheen merkitys on tärkeä. Kiinnitämme huomiota siihen, miten perhe toimii, mitkä voimavarat, heikkoudet ja haasteet perheessä on ja miten nämä vaikuttavat perheen keskinäiseen kommunikaatioon sekä vuorovaikutukseen.
Perheterapia sopii ja sitä voikin suositella eri tilanteissa oleville perheille.
perheille missä pieniä lapsia
perheille missä ei ole lapsia
perheille missä on nuoria
eroperheille
perheet missä on jo aikuisia lapsia
perheet missä lapset ovat muuttaneet pois
perheet missä on iäkkäät vanhemmat
perheet joissa on haasteita aikuisten sisarusten välillä
perheet missä koetaan että on vaikeata elää ja tarvitaan apua
Perheterapiassa käsitellään juuri tälle perheelle tärkeitä asioita.
Haasteet voivat liittyä vuorovaikutustilanteisiin, elämänkriiseihin, konflikteihin, vanhemmuuteen tai esimerkiksi lapsen kasvuun ja kehitykseen liittyviin tilanteisiin. Myös psyykkiset sairaudet, väkivaltatilanteet, vakavat kriisit ja sairaudet sekä kuolema voivat olla aiheena. Voi olla ongelmia kasvatuksen, luottamuksen ja vuorovaikutuksen kanssa. Voi esiintyä puhumattomuutta, vihaa, riitelyä ja vastaan voi tulla yllättävät muutokset, sairaudet, ero ja muita vakavia kriisejä.
Tavoitteena on löytää vahvuuksia ja saada aikaan myönteinen muutos
Montaa voi etukäteen mietityttää, mitä perheterapiassa tehdään.Tärkeää on, että perheenjäsenet ymmärtävät tilanteen, selvittävät, avaavat ja puhuvat avoimesti oireista ja tarpeista luottamuksellisesti. Muutos perhedynamiikassa johtaa muutokseen koko perheen vuorovaikutuksessa. Pyritään löytämään uusia toimintamalleja ja saammaan ymmärrystä tilanteeseen. Tavoitteena on löytää perheen vahvoja puolia ja keinoja puhua avoimesti huolista. Etsitään ratkaisuja rakentavassa hengessä ja pyritään löytämään myönteiset voimavarat.
Aina ei saada kaikkia perheenjäseniä mukaan mutta tieto että perhe käy perheterapiassa voi olla hyvin tärkeä tieto, vaikka ei itse osallistuisikaan. Perhe osoittaa tällä tavalla pyrkimyksensä ymmärtää ja saada muutosta aikaan. Hoidossa voi tarvittaessa olla mukana myös laajennettu perhe, kuten isovanhemmat tai perheelle tärkeitä ihmisiä.
Perheterapiaan eri kokoonpanoilla
Perhe kokontuu eri kokoonpanoissa. Joskus koko perhe on paikalla, joskus ovat vain osa perheestä. Pari - ja yksilökäynnit ovat myös mahdollisia. Terapeutti suunnittelee perheen kanssa miten edetään ja ketkä osallistuvat milloinkin.
Menetelminä käytetään keskustelun lisäksi mm. piirtämistä, kirjoittamista, pelejä ja erilaisia kortteja. Tehdään usein sukupuu, missä käydään läpi suvun historiaa ja haasteita, odotuksia ja ajatuksia. Tästäkin syntyy usein ymmärrys, mikä voi vaikuttaa perheen tilanteeseen tänä päivänä. Tähän voi liittyä perhesalaisuuksia, sairauksia, suruja ja pettymyksiä.
Mitä perheterapiassa tehdään?
Perheterapeutti on psykoterapeutti joka pyrkii luomaan turvallisen tilan, missä on mahdollisuus rauhassa käsitellä perheen vaikeata asioita luottamuksellisesti. Kaikilla perheenjäsenillä on oikeus saada äänensä kuuluviin.
Kuunnellaan kokemukset, ajatukset ja tarpeet, ja luodaan niistä kaikille mahdollisimman hyvää tulevaisuutta.
Miten perheterapiaan pääsee?
Kela-korvattavaan perheterapiaan pääsee Kelan kuntotuspäätöksellä. Siihen tarvitaan psykiatrin lausunto ja sen jälkeen Kelan kuntoutuspäätös. Osa asiakkaista tulevat myös palvelusetelillä. Tähänkin tarvitaan psykiatrin lausunto.
Perheterapiaan voi hakeutua myös suoraan itse, jolloin asiakas ottaa suoraan yhteyttä terapeuttiin. Tällöin asiakkaat maksavat terapiansa kokonaan itse.
On myös asiakkaita joilla on vakuutus, mikä ainakin osaksi kattaa terapian kustannukset. Tutustu oman vakuutuksesi ehtoihin tai ota yhteyttä omaan vakuutusyhtiöösi selvittääksesi tätä mahdollisuutta.
Comments